Neuropsychologie van Padel

Padel4Mensen

Padel is een van de snelst groeiende sporten in Nederland en zelfs in de wereld. Hieronder leg ik je graag uit waarom het zo’n fantastische sport is. Padel, ook wel Padel-tennis genoemd, is eigenlijk een mix tussen tennis en een beetje squash. Het wordt gespeeld op een kleiner veld dan tennis, met de tennisregels, maar de muren (zijkanten en achterkant) mogen tijdens het spel worden gebruikt. Kijk voor enkele video's van Padel op Youtube.


Padel is goed voor je hersenen: meer uitdagingen

Je zou kunnen zeggen dat dat voor iedere (groeps)sport geldt. Natuurlijk heb je gelijk. Maar ik zal me hier op Padel concentreren, simpelweg omdat ik deze sport erg leuk vind.

Padel is een balspel en dat betekent dat er in de sport snelheid zit. De snelheid van de bal, de snelheid van tactische veranderingen tussen spelers, de snelheid van verschillende balveranderingen. Allemaal veel meer dan bij tennis. Dat heeft veel te maken met het feit dat de baan kleiner is en je dichter bij elkaar zit (normaal gesproken wordt Padel 2 tegen 2 gespeeld). Bovendien heeft de bal minder snelheid dan bij tennis, waardoor de kans veel groter is dat je tegenstanders de bal kunnen terugspelen. Ten derde kunnen de muren worden gebruikt. Door deze regel blijft de bal rollen: hij blijft veel langer in het spel zonder veel dode (saaie) momenten. Bij tennis is de bal vaak uit en moet hij weer opgehaald worden (veel pauzes bij tennis).

Mentaal betekent deze hogere snelheid en de vele balwisselingen bij Padel dat de hersenen steeds snel moeten berekenen waar de bal komt en welke acties er ondernomen moeten worden om de bal terug te geven. Padel is duidelijk dynamischer dan tennis (dubbel), maar minder dan squash. Je hersenen worden meer uitgedaagd dan bij tennis.

Maar juist omdat Padel gemakkelijker te spelen en te leren is dan tennis, omdat er minder fysieke kracht en technische capaciteiten worden gevraagd, is er een fantastische combinatie tussen je hersenen die tot het uiterste worden uitgedaagd en je lichaam dat veel moet bewegen, maar niet zo fit is als in tennis. Er zijn dus meer uitdagingen in Padel, maar je hoeft geen extreme technische vaardigheden te hebben en dus worden de uitdagingen gemakkelijker aangegaan in Padel.

Meer uitdagingen betekent meer adrenaline in je hersenen. Meer uitdagingen aangaan betekent meer dopamine (beloningscentrum) en endorfine in je hersenen: je krijgt meer beloningen in Padel dan bij andere balspellen die technisch moeilijker zijn. Dat is de simpele reden dat als je eenmaal Padel hebt gespeeld, je er veel gemakkelijker aan verslaafd raakt. Het is niet ongewoon dat mensen die ooit Padel hebben geprobeerd, het vaker en langer kunnen beoefenen dan welke andere sport dan ook die ze vroeger deden. Dit is al zo na 1 uur wennen aan Padel!


Meer visuo-ruimtelijke uitdagingen

Padel is dus een van de gemakkelijkste balspelen: elk kind leert Padel in minder dan een uur. Bij tennis heb je meerdere lessen nodig die wel enkele maanden kunnen duren om het te kunnen spelen; niet met Padel. Padel geeft je dus veel sneller zelfvertrouwen dan tennis of hockey.

Omdat bij Padel veel oog-handcoördinatie nodig is, worden de visueel-ruimtelijke capaciteiten van je hersenen getraind. Dat geldt uiteraard ook voor tennis. Padel is echter gemakkelijker dan tennis, dus de visueel-ruimtelijke training is intenser en frequenter dan bij tennis. Simpelweg omdat je meer rally's tussen spelers krijgt. Doordat het Padelracket korter is dan het tennisracket (dus dichter bij je lichaam en hand) zit het dichter bij je zogenaamde persoonlijke ruimte (reikruimte).

Deze persoonlijke ruimte is zeer goed vertegenwoordigd en getraind in je hersenen vanwege het dagelijkse veelvuldige gebruik ervan. Daarom is het veel gemakkelijker te hanteren dan de extra-persoonlijke ruimte waarin het tennisracket veel meer wordt verplaatst. Het vergt aanzienlijk meer oefening om met een langer tennisracket (en kleiner blad) een bal (hoge snelheid) correct te slaan dan met een Padelracket.

Een andere factor intensiveert de visueel-ruimtelijke training bij Padel meer dan bij tennis: het gebruik van de muren. Bij Padel zijn er veel meer stuitereffecten (en berekeningen die je hersenen moeten maken) dan bij tennis, dus het is een grotere uitdaging voor de hersenen. Dat maakt het ook spannender: er is meer adrenaline en alertheid nodig dan met alleen een bal die naast je voorbij vliegt. 

Bij Padel heb je met een sterke bal van je tegenstander altijd 2 kansen: 1. De bal direct terugspelen nadat deze de grond heeft geraakt of 2. Even wachten en de bal slaan nadat deze van de achtermuur stuitert. De tweede route geeft je meer tijd om te reageren en wordt vooral gebruikt door wat langzamere mensen (bijvoorbeeld ouderen, kinderen). Daarom is Padel erg vriendelijk voor oudere en jongere kinderen.


Vriendelijker en veel meer plezier!

Wat de concentratie betreft: deze wordt uitstekend getraind in Padel, zoals bij elk balspel uiteraard. Doordat de bal echter veel langer in het spel blijft (er zijn minder saaie momenten) is er meer behoefte aan adrenaline en dopamine, twee van de bekende neurotransmitters om je aandacht een boost te geven. Padel leidt dus tot een langere en intensievere training van je concentratie. Ook zijn bij Padel meer volleys aan het net mogelijk omdat de bal minder snelheid heeft dan bij tennisdubbel. Dus nogmaals: meer adrenaline en dopamine. Dat is ook de subjectieve ervaring van mensen die Padel spelen.

Meer plezier betekent ook dat er meer gelachen kan worden bij Padel en dat is ook de ervaring die veel Padel-spelers hebben. Meer lachen betekent dat de sociale interacties tussen spelers soepeler en veel ontspannender verlopen. Daarom zijn mensen bij Padel over het algemeen minder 'opgefokt' en zijn zelfs meer competitieve spelers emotioneel ‘normaler’ dan bij andere competitieve balsporten.

Wanneer iemand die Padel speelt vaak agressief is, is het mijn ervaring dat hij/zij een onderliggend emotioneel probleem heeft (of de laatste tijd minder slaap heeft gehad). Of...deze speler heeft duidelijk niet begrepen wat het betekent om een ​​SPEL te spelen. Een spel is per definitie een activiteit die je doet om plezier te hebben met andere mensen, niet om een ​​'gevecht' aan te gaan en te proberen andere spelers te devalueren door je alleen maar op winnen te concentreren. Er is een enorm verschil tussen spelen (en plezier hebben) en winnen!

Stel je eens voor wat jij als speler of zelfs je toeschouwers leuker vinden: winnen in duidelijker cijfers (bijvoorbeeld 6-2, 6-0), of net aan  winnen (6-5, 6-7, 6-5).

Padel stimuleert feitelijk delen van de hersenen die emoties kunnen reguleren (bijvoorbeeld de prefrontale cortex). Een andere reden waarom Padel socialer is dan andere balspellen is dat de competentieniveaus meer kunnen verschillen.

Ondanks dat de vaardigheidsniveaus nogal verschillen, kun je bij Padel altijd leuke rally’s beleven. Natuurlijk is er altijd een grens, maar deze wordt later bereikt dan bij tennisdubbel. En het hangt ook af van de mindset van de padelspeler. Als hij/zij het gewoon wil afmaken, omdat er een duidelijk niveauverschil is met de tegenstander, dan is de wedstrijd niet leuk en zelfs saai. Maar als je je niveau een beetje aanpast, kan dit veel langere rally's betekenen, veel meer rennen, meer uitdagingen voor je uithoudingsvermogen en voor je consistentie van slagen. Dát is waar het bij het spelen van een spel om draait: plezier!


Controleren van je emoties

PadelSpeelsterActief

Een ander essentieel aspect van Padel is het leren beheersen van je emoties (impulsen). Het leren beheersen of reguleren van je emoties is bij Padel nog belangrijker dan bij tennis of andere balspelen. Juist omdat Padel zo gemakkelijk lijkt, is de drang om moeilijke ballen te slaan veel groter.

Maar bijvoorbeeld hard slaan heeft bij Padel niet veel nut, simpelweg omdat de bal door de achterwanden wordt teruggekaatst en een return voor een tegenstander relatief eenvoudig is. Bovendien maakt hard slaan het nog moeilijker om de bal als eerste op de grond te krijgen. Daarom zie je bij Padel veel slice-ballen als je naar wedstrijden kijkt. Padel leert je meer om een ​​bal preciezer te plaatsen.

Last but zeker not least: de uitvoerende functies worden veel beter getraind in Padel. Dit zijn de meer tactische functies (planning, zelfbeheersing) in je hersenen. Een tactisch goed geplaatste bal is bij Padel altijd beter (en zelfs essentieel) dan hard slaan. Doordat de bal veel gemakkelijker wordt teruggeslagen dan bij tennis, zal er tijdens de training meer nadruk worden gelegd op langzamere, goed geplaatste ballen. Hiermee train je de uitstekende (emotionele) controle over jezelf en de bal. Waarschijnlijk kan Padel een goede training zijn voor mensen met ADHD: hun emoties leren beheersen, meer plannen en zich meer proberen te concentreren.


Padel lijkt veel meer op een familie-sport

Officieel moet Padel met 4 spelers gespeeld worden, 2 tegen 2. Er is meer sociale interactie mogelijk doordat je dichter bij elkaar staat op een kleiner veld. Zoals eerder gezegd, vereist het spelen van Padel waarschijnlijk meer dopamine (meer beloonde uitdagingen) dan andere, moeilijkere balspellen. Het humeur van de mensen zal beter zijn, de zogenaamde verdedigingssystemen zullen meer ontspannen zijn (uitzonderingen hierop zijn spelers met een persoonlijkheidsstoornis, die natuurlijk ook bij padelspelers aanwezig kunnen zijn). Normaal gesproken heeft Padel dus meer positieve sociale interacties dan bij andere, meer veeleisende balspellen.

Bij Padel zijn niveauverschillen minder belangrijk om toch een mooie match te krijgen. Het is vergevingsgezinder dan tennis: minder dode (saaie) momenten, meer ballen die correct worden geraakt. Sterker nog, de tijd die je samen doorbrengt in een vrolijke stemming en het langer actiever zijn, vergroot de sociale band sterker dan in een wedstrijd met veel fouten en dode momenten.

Daarom kan Padel gespeeld worden met jongeren, ouderen, kinderen, allemaal samen. Technisch minder uitdagend, meer balcontact, dat vindt iedereen leuk. Padel is een ideale familiesport.

PadelvoorKids

Padel is goed voor je lichaam

Beter voor je knieën:

Padel stelt je hart-longconditie op de proef omdat de bal veel langer rolt dan bij tennis. De baan is echter kleiner en met 4 spelers hoef je minder te rennen dan bij tennisdubbel of squash. Er is dus minder belasting voor uw knieën. Eigenlijk kunnen veel ouderen daardoor met meer plezier Padel spelen dan tennis.

Beter voor je wervelkolom:

Het padelveld is kleiner, de wanden kunnen gebruikt worden, de snelheid van de bal is minder, waardoor er bij Padel minder moeilijke en langzamere bochten mogelijk zijn. Dat geeft minder belasting voor uw rug. Ook is het bij Padel NIET toegestaan ​​om bovenhands te serveren, dit moet gebeuren nadat de bal één keer onderhands is gestuiterd. Hierdoor wordt uw rug veel minder belast.

Beter voor je schouders:

Door de uitsluitend onderhandse service komen er veel minder schouderblessures voor dan bij tennis.

Beter voor je pols en elleboog:

De snelheid van een tennisbal en de hogere spanning op een tennisracket zorgen voor veel meer belasting van je arm, pols en elleboog bij het terugspelen van de bal. Bij Padel is de snelheid van de bal minder, het blad zit veel dichter bij je pols en lichaam waardoor er minder kracht op deze delen van je lichaam komt te staan. Er zijn veel minder bekende berichten dat padelspelers problemen hebben met hun polsen of ellebogen. Natuurlijk kunnen deze problemen optreden bij extreem vaak spelen, zelfs bij Padel, maar minder vaak dan bij tennis.

Padel beter voor ouderen en mensen met blessures:

Padel belast je lichaamsdelen veel minder dan tennis, squash of zelfs hockey. Waar bij deze sporten veel enkel-, rug- of schouderblessures voorkomen, is dit bij Padel nauwelijks het geval. Tot op zeer hoge leeftijd kon je Padel spelen zonder ernstige lichamelijke problemen. Tegelijkertijd daagt het nog steeds je hele lichaam uit: alle spieren zijn betrokken en ook je hart-/longconditie wordt uitgedaagd.

Padel beter voor je ogen:

Hoewel oogletsel ook bij tennis zeldzaam is, is er bij Padel door een lagere balsnelheid een kleinere kans op ernstig oogletsel. Bovendien maken de beheersing van emoties en meer nadruk op het plaatsen van de bal het zelfs moeilijker om iemand in de ogen te slaan.

Padel kan zowel binnen als buiten gespeeld worden.

Samenvattend: Padel is een zeer veilige sport waarbij blessures zelden voorkomen als je voorbereid en warm bent en regelmatig beweegt. Maar dat is gegarandeerd want het is een hele leuke en verslavende sport om te spelen!

VOORBEHOUD:

Aangezien ik dit artikel in 2015 op een inmiddels uitgestorven website plaatste, moet ik toegeven dat bovenstaande niet helemaal waar is. Als je Padel TEVEEL speelt (zeker op mijn leeftijd), kan dit zelfs tot meer blessures leiden. Omdat het zo verslavend is, heb ik zelf vele malen veel te lang achter elkaar door gespeeld, met als gevolg diverse knie-, kuit- en achillesblessures. Dus ook hier geldt de bekende regel: wees gematigd! :)


Heb je enige opmerkingen of toevoegingen?

Heb jij hier een leuk verhaal, opmerkingen of toevoegingen over? Eentje die ook andere mensen zou kunnen helpen en vooral constructief is? Deel het dan alsjeblieft!

[ ? ]

Upload 1-4 foto's of plaatjes (niet verplicht)[ ? ]

 

Click here to upload more images (optional)

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

(first or full name)

(e.g., City, State, Country)

Submit Your Contribution

  •  submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)


DISCLAIMER

I will not take any responsibility for how the information on this website will affect you. It always remains your responsibility to handle all information with care and in case of medical or mental problems you should ALWAYS consult a professional in your neighbourhood!

Ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor hoe de informatie op deze site u zal beïnvloeden. Het blijft altijd uw verantwoordelijkheid om al deze informatie zorgvuldig te bekijken. In het geval van lichamelijke en/of mentale problemen dient u ALTIJD een professional in uw directe omgeving te waarschuwen!